بررسی خصوصیات مورفولوژی دو رقم گندم از نظر بیماریزایی قارچ عامل سپتوریوز در استان ایلام |
کد مقاله : 1070-11THCBIOCONTROL (R1) |
نویسندگان: |
مریم حیدری زادی *1، خدیجه عباسی2 1دانشگاه ایلام 2دانشگاه ایلام/ ایلام/ ایران |
چکیده مقاله: |
سپتوریوز یکی از بیماریهای مهم گندم در مناطق مختلف جهان و ایران میباشد. با توجه به سطح زیر کشت بالای گندم و اهمیت اقتصادی این محصول در استان ایلام، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات توام قارچ تریکودرما و باکتریهای اپی فیت جهت کاهش خسارت قارچ بیمارگر (Septoria tritici) روی دو رقم گندم مهرگان و تجن در شرایط گلخانه انجام گرفت. بعد از گذشت 35 روز، صفات شدت بیماری سپتوریوز و فاکتورهای رشدی گندم شامل: وزن تر و خشک ریشه، وزن تر و خشک اندامهای هوایی و ارتفاع بوته در حضور همزمان قارچ بیمارگر و عوامل بیوکنترل مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج همبستگی بین صفات نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین وزن تر و خشک ریشه و وزن تر و خشک اندام های هوایی و ارتفاع بوته وجود داشت و بین شدت بیماری زایی و وزن تر و خشک ریشه، وزن تر و خشک اندامهای هوایی و ارتفاع بوته همبستگی منفی و معنی داری مشاهده شد. همچنین نتایج حاصل از آزمون t-test بین دو رقم مهرگان و تجن نشان داد که شدت بیماری در رقم تجن کمتر از رقم مهرگان بود و از نظر فاکتورهای رشدی در حضور عوامل بیوکنترل، بیشترین وزن تر و خشک ریشه، بیشترین وزن تر و خشک اندامهای هوایی و بیشترین میزان ارتفاع بوته مربوط به رقم تجن به دست آمد. |
کلیدواژه ها: |
بیماری زایی_ سپتوزیوز_قارچ |
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |